Tiens
Spirulina
                                                                            Spirulina     

 

Spirulina to suplement diety o bardzo bogatym składzie i wszechstronnym działaniu. Jest najbardziej pełnowartościowym źródłem naturalnych składników leczniczo-żywieniowych jakie możemy znaleźć w przyrodzie. Spirulina jest znana i spożywana na całym świecie przez miliony ludzi dbających o swoje zdrowie i nazywana "superżywnością".  W starożytności wysoko ceniona przez Azteków, w ostatnich dekadach została doceniona również przez naukowców. Wiele badań klinicznych wykazało szerokie spektrum działania od obniżania poziomu cholesterolu, cukru, poprzez działanie przeciwnowotworowe do stymulacji systemu immunologicznego, wytwarzania krwinek, ograniczenia toksyczności metali ciężkich i leków, aż do ochrony przed promieniowaniem.

W naturalnych warunkach spirulina rośnie tylko w kilku jeziorach na świecie. Większość spiruliny obecnej na rynku jest hodowana w "farmach spiruliny" w różnych krajach świata. Spirulina TIENS nie jest hodowana sztucznie, lecz pochodzi z jeziora Chenghai znajdującego się na wysokości 1 500 m n.p.m. w prowincji Yunnan w Chinach. To teren czysty i wolny od skażeń.  

Mikroalga Spirulina platensis (Arthrospira platensis) jest jedną najstarszych form życia na Ziemi - istnieje od prawie 3,5 miliarda lat. Przez wieki alga ta żywiła całe plemiona w  Południowej Ameryce, Afryce i Chinach gdzie rośnie w naturalnych warunkach w jeziorach o wysokim zasadowym pH i silnym zasoleniu. Starożytni Aztekowie tak wysoko cenili właściwości odżywcze spiruliny, że posługiwali się nią jako walutą.

W latach 60-tych prof. Kreman stwierdził że plemię Ganaimbu żyjące w Zairze zachowuje siłę nawet w czasie długich okresów głodu. Odkryto że plemię to jada pewnego rodzaju ciasteczka ze spiruliny. Dla tego w roku 1967 prof. Kreman zaprezentował światu spirulinę podczas międzynarodowej konferencji, rozpoczynając jej popularność i akceptację przez organizacje międzynarodowe takie jak ONZ, WHO i UNICEF.

Dziś spirulina stała się hitem, jest spożywana przez miliony ludzi na całym świecie i nazywana "superżywnością" i "odżywką XXI wieku". Ostatnio zapotrzebowanie na nią ciągle rośnie. Spirulinę stosują również astronauci podczas długotrwałego pobytu na orbicie, ponieważ zapewnia wszystkie niezbędne dla zdrowia i życia człowieka składniki. Powód jej popularności jest oczywisty: spośród 30 000 do tej pory odkrytych alg, spirulina jest najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą, jaką kiedykolwiek poznali ludzie. Do dnia dzisiejszego nie znamy żadnego ziarna, owocu czy jakiejkolwiek innej rośliny, która była by bogatsza w naturalne substancję odżywcze. Ten niebiesko-zielony mikroskopijny wodorost jest skarbnicą mikroelementów, witamin, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych rzadkich i cennych substancji odżywczych. Odkryto ich w spirulinie aż 2 075.

W 65% składa się z pełnowartościowego białka – zawiera aż 18 aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie może syntetyzować samodzielnie i muszą być dostarczane w pożywieniu. Są to: Izoleucyna (4,13%), Leucyna (5,8%) Lizyna (4%), Metionina (2,17%), Fenyloalanina (3,95%), Treonina (4,17%), Tryptofan (1,13%), Walina (6%). Niezwykle interesująco wygląda zawartość aminokwasów endogennych (nie niezbędnych), jednak w określonych warunkach wszystkie one mogą być niezbędne dla organizmu – dlatego znaczna ich część kwalifikuje się jako warunkowo niezbędne: Alanina (5,82%), Arginina (5,98%), Kwas Asparaginowy (6,34%), Cystyna (0,67%), Kwas Glutaminowy (8,94%), Glicyna (3,5%), Histydyna (1,08%), Prolina (2,97%), Seryna (4%), Tyrozyna (4,6%).

Zawiera chlorofil, który korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze - dla tego przez lekarzy nazywana jest „zieloną krwią”.  Pomaga on w wydalaniu szkodliwych substancji i toksyn zgromadzonych we krwi takich jak ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy. Chlorofil wiąże się z tymi związkami, neutralizuje je i pomaga w ich usuwaniu.  Korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego. Działa przeciwbakteryjnie co sprzyja przyspieszaniu gojenia się podrażnień i nadżerek w przewodzie pokarmowym. Chlorofil wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątroby.

Inny barwnik to C-fikocyjanina (C-PC) - główna biliproteina pochodząca ze Spiruliny platensis. Jest bardzo ważnym składnikiem ze względu na jej różnorodne właściwości biologiczne i farmakologiczne. Pobudza produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym. Komórki te mogą później zostać przekształcone w czerwone lub białe krwinki. Fikocyjanina jest silnym antyoksydantem - zwiększa zdolność organizmu do neutralizacji wolnych rodników. Nadmiar wolnych rodników w organizmie osłabia odporność, przyspiesza starzenie i przyczynia się do rozwoju wielu przewlekłych chorób, m.in. nowotworów. W wielu badaniach naukowych udowodniono przeciwzapalne i przeciwrakowe działanie C-fikocyjaniny. Właśnie dla tego fikocyjanina - naturalny niebieski bioaktywny barwnik spiruliny - została zgodnie z wynikami japońskich badań sklasyfikowana jako środek pobudzający układ immunologiczny. Znajduje się prawie wyłącznie w tych niebieskozielonych algach. W spirulinie jej zawartość sięga aż do 7%.

Spirulina wyróżnia się niezwykle wysokim stężeniem bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego - ważnego składnika obecnego również w mleku matki, mającego istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka. Dla tego spirulina tego jest nazywana "mlekiem Matki Ziemi". Kwas gamma-linolenowy (GLA) jest bardzo ważnym kwasem tłuszczowym regulującym poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiegającym nadciśnieniu i chorobom serca. 

Spirulina zawiera również 10 razy więcej beta-karotenu (prowitaminy A) niż marchew, całą gamę witamin B grupy (B1,B2,B3,B6,B9,B12), witaminę E, C, kwas foliowy (bardzo potrzebny podczas ciąży), biotynę, łatwo przyswajalne makro- i mikroelementy: dużo żelaza, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, jod, mangan, miedź, selen i inne substancje odżywcze. Pod względem ilości składników odżywczych 1g spiruliny odpowiada 1kg warzyw.

Liczne badania naukowe dowodzą, że spirulina bardzo dobrze wzmacnia system odpornościowy. Badanie, przeprowadzone w Krajowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi wykazały, że spirulina wzmacnia odporność organizmu 40 razy skuteczniej niż popularna echinacea i 20 razy skuteczniej niż aloes. Pobudza ona do działania makrofagi - komórki układu immunologicznego, które "pożerają" atakujące nas bakterie czy wirusy - mówi prof. David Pasco z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Missisipi. Spirulina wspomaga również produkcję przeciwciał.

Badania, przeprowadzone w roku 2000 przez naukowców z Indii wykazały zdolność spiruliny do blokowania enzymu cyklooksygenazy-2 (COX-2). Enzym ten uczestniczy w procesach zapalnych, przyczyniając się do pojawienia się bólu, gorączki i obrzęków. Mechanizm działania aspiryny oraz niesteroidowych leków przeciwzapalnych (Ibuprofenu i innych) również jest oparty na blokowaniu tego enzymu.
Badania pokazały jeszcze inny mechanizm działania przeciwzapalnego i przeciwalergicznego spiruliny - poprzez obniżanie poziomu Interleukiny 4 (IL-4), która jest  bezpośrednio i pośrednio zaangażowana w tworzenie ogniska zapalnego ze względu na pobudzanie monocytów i makrofagów oraz indukcję wydzielania cytokin prozapalnych. IL-4 silnie pobudza limfocyty B, stymuluje wytwarzanie przeciwciał Ig E, co zwiększa wydzielanie histaminy przez bazofile i eozynofile. Wobec tego spirulina hamuje wydzielanie histaminy, która przyczynia się do objawów alergicznych, takich jak katar, łzawienie, pokrzywka i obrzęki.


Przy dłuższym stosowaniu spirulina zwiększa produkcję interferonu i aktywność komórek NK. Działanie przeciwwirusowe spiruliny obejmuje między innymi wirusy typu Herpes (opryszczka, półpasiec), wirusy grypy, jak również wirusy odry, świnki a nawet w pewnym stopniu HIV. W kwietniu 1996 roku naukowcy laboratorium Viral Pathogenesis, instytutu badan nad rakiem Dana-Faber i szkoły medyczne Harvardu, Bostonu, Massachusetts ogłosili  trwające badania na temat: „wodny roztwór spiruliny powstrzymuje HIV-1".  HIV-1 jest wirusem wywołującym AIDS. Małe dawki ekstraktu spiruliny redukują rozmnażanie się wirusów, wyższa koncentracja zatrzymuje całą jego reprodukcję. Co najważniejsze Spirulina nie wykazuje toksycznego oddziaływania na ludzki organizm, nawet w dużych dawkach.

Spirulina zwiększa odporność organizmu na niedotlenienie i promieniowanie radioaktywne.
W dawnym Związku Radzieckim wykorzystywano spirulinę w leczeniu dzieci - ofiar Czarnobyla. Narażonym na promieniowanie wyniszczające szpik kostny podawano pięciogramowe dawki dziennie. Spektakularne sukcesy terapeutyczne osiągnięto już po upływie 6 tygodni. Według badań rosyjskich naukowców bardzo pozytywne efekty osiągnięto w związku ze wzmocnieniem systemu immunologicznego, poprawą obrazu krwi oraz pobudzeniem gruczołów dokrewnych, przede wszystkim nadnerczy i tarczycy, poprzez wpływ na mechanizmy regulacyjne zachodzące w przysadce mózgowej. Dzieci nie leczone spiruliną pozostały w dalszym ciągu chore. Odnotowano również korzystny wpływ na mechanizmy naprawcze DNA. Stwierdzono, że spirulina nie tylko zwiększa regenerację  uszkodzonej DNA, ale również zmniejsza uszkodzenia i bierze udział w naprawie syntezy DNA.  Bazując na tym działaniu, spirulina jest zarejestrowana w Rosji jako „pożywienie zdrowotne”, używane przy leczeniu ludzi z chorobą popromienną. Również chińscy naukowcy odkryli stymulujące działanie spiruliny na budowę czerwonych krwinek i wspomaganie budowy białych krwinek, nawet gdy szpik kostny jest uszkodzony przez substancje toksyczne i promieniowanie.

Zdolność spiruliny do ochrony i regeneracji DNA jest bardzo ważna w ochronie przeciwnowotworowej. Wiele rodzajów raka jest spowodowanych  uszkodzeniem i zaburzeniem porządku kodu DNA, co powoduje niekontrolowany wzrost zmienionych komórek. Biochemicy zdefiniowali i poznali system specjalnych enzymów, które reperują DNA, aby zachować komórki niezmienne i zdrowe. Przy niskiej aktywności tych enzymów spowodowanej przez substancje toksyczne i wolne rodniki, częściej mogą powstać nie naprawiane błędy w DNA zwiększające możliwości rozwoju raka. Badania naukowe obserwujące palaczy papierosów oraz przypadki raka u zwierząt dowodzą zahamowanie rozwoju wielu form nowotworów przy spożyciu spiruliny.



Wiele badań wykazało przeciwnowotworową efektywność poszczególnych składników zawartych w spirulinie: C-fikocyjaniny, spirulanu wapnia (Ca-SP) oraz  beta-karotenu na różne rodzaje nowotworów (raka nabłonka, wątroby, włókniako-mięsaka, czerniaka, białaczki itd.). Związki te były efektywne w blokowaniu powstawania, proliferacji i inwazji komórek nowotworowych.

Spirulina jest nazywana "prohormonem trzustki", ponieważ reguluje funkcję trzustki. Stymuluje produkcję insuliny, obniżając poziom cukru we krwi, oraz poprawia wydzielanie enzymów trawiennych, co korzystnie wpływa na trawienie pokarmów i wykorzystywania z nich składników odżywczych. Udowodniono, że spirulina przeciwdziała cukrzycy, a u osób chorych na cukrzycę powoduje zmniejszenie objawów i powikłań choroby, jak również zmniejszenie dawek insuliny. Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez 8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii wiele osób używa spiruliny, i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych schorzeń, a 25%  leczy w ten sposób cukrzycę.
Cukrzyca i układ sercowo-naczyniowy są mocno ze sobą powiązane. Nic dziwnego, że spirulina może pomagać osobom z cukrzycą i chorobami układu krążenia poprzez kształtowanie lepszych profili lipidowych, kontrolę nadciśnienia i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Wyniki badania z 2001r. wykazały, że u diabetyków przyjmujących 2g spiruliny dziennie wystąpiła poprawa poziomu hemoglobiny glikozylowanej i profilu lipidowego. Liczne badania, przeprowadzone w ostatnich dekadach wykazały, że po zastosowaniu spiruliny u pacjentów obniżył się  poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego w osoczu, poprawił się stosunek LDL i HDL.

W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach spirulina zapobiegała nadciśnieniu i zwężaniu  naczyń krwionośnych u szczurów karmionych pokarmami z dużą ilością fruktozy. U szczurów o takiej samej diecie, ale bez dodatku spiruliny wystąpiły negatywne reakcje.

Liczne badania wykazały, że spiruluna jest bardzo skuteczna w profilaktyce miażdżycy i jej komplikacji - zawałów i udarów. Efekty te są związane z działaniem całej gamy antyoksydantów, zawartych w tej cennej aldze, w szczególności z silnym antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym działaniem C-fikocyjaniny. W 2005 roku opublikowane badania wykazały, że C-fikocyjanina  zawarta w spirulinie skutecznie zmniejsza agregację płytek krwi, co jest istotne w profilaktyce  zakrzepicy i zatorów. W 2004 roku w Japonii przeprowadzone badania wykazały, że spirulan sodu skutecznie zmniejsza rozrost komórek mięśni gładkich warstwy środkowej tętnicy, a tym samym narastanie blaszki miażdżycowej.

Coraz częściej występujące stłuszczenie wątroby jest ściśle związane z zespołem metabolicznym i poważnie zwiększa ryzyko zgonu w wyniku chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania na zwierzętach sugerują, że spirulina  chroni wątrobę ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne, zwiększenie syntezowania tlenku azotu z argininy wchodzącej w skład spiruliny oraz zawartość metioniny, niezbędnego aminokwasu który wpływa na odbudowę komórek wątroby po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka. W Japonii badano wpływ spiruliny na wczesne stadia uszkodzeń spowodowanych przez alkohol i w chronicznych stanach zapalnych wątroby. W okresie 2-6 tygodni zażywania spiruliny obserwowano normalizację aktywności wątroby z wyraźnymi efektami regeneracji.  Badania wykazały, że spirulina ma następujący wpływ na wątrobę: zapobiega nagromadzeniu się trójglicerydów w wątrobie, zmniejsza stany zapalne, chroni wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi przez metale ciężkie np. ołów i rtęć.

Spirulina chroni również mózg przed stresem oksydacyjnym i z tym związaną utratą neuronów produkujących dopaminę, zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym tj. Parkinson i Alzheimer. Fikocyjanina zawarta w spirulinie może zablokować oksydazę NADPH, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób mózgu związanych z wiekiem.

 

Obecnie wzrasta zachorowalność na zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to uszkodzenie plamki żółtej (miejsca centralnego w siatkówce oka, odpowiadającego za ostrość widzenia), które zwykle pojawia się w starszym wieku, chociaż w ostatnim czasie diagnozuje się u coraz to młodszych pacjentów. Choroba ta jest główną przyczyną utraty wzroku. Przyczyną degeneracji i utraty ostrości widzenia może być niedobór jednego z dwóch podstawowych barwników znajdujących się w plamce żółtej, jakimi są luteina i zeaksantyna. Innymi czynnikami ryzyka są: schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze), cukrzyca, palenie papierosów, wieloletnie narażenie na intensywne światło (np. podczas pracy na świeżym powietrzu) oraz niedobór przeciwutleniaczy. Spirulina dostarcza dużą dawkę zeaksantyny, beta-karotenu, wit. A, C, E, selenu, cynku - składników niezbędnych dla plamki żółtej. Ponad to, jak już było opisane wcześniej, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając chorobom, mającym wpływ na zmiany w plamce żółtej.

Spirulina jest więc bardzo potrzebna zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, a w szczególności dla kobiet w ciąży oraz planujących ciążę, ponieważ doskonale przygotowuje organizm kobiety do tak ważnej misji i zapewnia prawidłowy rozwój płodu oraz dalszy prawidłowy rozwój i wzrost dziecka. Dzięki swojemu bogatemu składowi i właściwościom odżywczym jest doskonałym uzupełnieniem diety dla wegetarian i wegan, wzmacnia organizm przy stosowaniu różnych diet odchudzających, doskonała dla osób niedożywionych, starszych, po przebytych chorobach i operacjach jako czynnik regenerujący. Pomaga również regulować równowagę kwasowo-zasadową - odkwasza organizm, ponieważ ma odczyn zasadowy. Normalizuje masę ciała, przyspieszając rozpad tłuszczu, hamuje procesy starzenia.   Znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. W formie maseczki działa regenerująco, ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Składniki spiruliny przyspieszają rozpad tłuszczu, co jest  wykorzystywane przez producentów preparatów antycelulitowych.

DZIAŁANIE:

•    wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo,
•    zapobiega chorobom nowotworowym.
•    obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
•    reguluje poziom cukru we krwi, stymuluje wydzielanie insuliny,
•    reguluje funkcje gruczołów dokrewnych: przysadki, tarczycy, nadnerczy, trzustki,
•    reguluje przemianę materii,
•    korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w  szpiku kostnym, wzmacnia krew, zapobiega anemii,

•    odkwasza organizm,
•    wyprowadza z jelit toksyny, metale ciężkie i produkty metabolizmu,

•    chroni wątrobę, zapobiega stłuszczeniu uszkodzeniu,
•    odżywia i wzmacnia mikroflorę jelitową,
•    odmładza, ujędrnia i regeneruje skórę,
•    wzmacnia i regeneruje organizm, 
•    zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój płodu oraz dziecka, ponieważ dostarcza wszystkie niezbędne organizmowi naturalne substancje odżywcze,
•    chroni od szkodliwego wpływu promieniowania radioaktywnego,


STOSOWANIE:

•    słaba odporność, infekcje wirusowe,
•    profilaktyka nowotworów,
•    przy chemio i radio terapii,   
•    profilaktyka miażdżycy, zawałów, udarów, wylewów,
•    profilaktyka i wspomaganie leczenia cukrzycy,
•    profilaktyka anemii,
•    przewlekłe stany zapalne oczu, daleko i krótkowzroczność, zmiany plamki żółtej,
•    stany zapalne jelit i dróg żółciowych,
•    dysbakterioza,

•    profilaktyka chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona i Alzheimera),
•    w celu oczyszczenia organizmu,
•    do normalizacji masy ciała przy niedożywieniu i w kuracjach odchudzających,
•    osłabienie po przebytych operacjach i chorobach (rekonwalescenci),

•    ciąża, karmienie piersią,
•    przy wszelkich chorobach skóry,
•    w kosmetyce – maseczka na twarz.

PRZECIWSKAZANIA:


•    niewydolność nerek (zawiera dużo białka),
•    owrzodzenie żołądka i dwunastnicy (zawiera dużo błonnika).

DAWKOWANIE:


2 razy dziennie po 2-3 kapsułki w godzinach aktywności narządów.

Ilość w opakowaniu: 100 kapsułek.

Informacje zamieszczone na tej stronie internetowej służą jedynie do celów informacyjnych.

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

Piśmiennictwo:

Kulshreshtha A, Zacharia AJ, Jarouliya U, Bhadauriya P, Prasad GB, Bisen PS. Spirulina in health care management. Curr Pharm Biotechnol. 2008;9:400–405.

Gershwin ME, Belay A, editors. Spirulina in human nutrition and health. Boca Raton: CRC Press; 2008.

A. Belay, The potential application of Spirulina (Arthrospira) as a nutritional and therapeutic supplement in Health management.Journal of the American Nutraceutical Association, vol. 5, pp. 27–48, 2002.

Khan Z, Bhadouria P, Bisen PS. Nutritional and therapeutic potential of Spirulina. Curr Pharm Biotechnol. 2005;6:373–379.

J. C. Dillon, A. P. Phuc, and J. P. Dubacq, Nutritional value of the alga Spirulina. World Review of Nutrition and Dietetics, vol. 77, pp. 32–46, 1995.

Blinkova LP, Gorobets OB, Baturo AP. Biological activity of Spirulina. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2001;(2): 114-118.

Karkos PD, Leong SC, Karkos CD, Sivaji N, Assimakopoulos DA. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2008:1–4. eCAM.

Selmi C, et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011.

Saha SK, et al. Effect of hexane extract of spirulina in the removal of arsenic from isolated liver tissues of rat. Mymensingh Med J. 2005.

Paniagua-Castro N, et al. Spirulina (Arthrospira) protects against cadmium-induced teratogenic damage in mice. J Med Food. 2011.

Romay C, Armesto J, Remirez D, González R, Ledon N, García I. Antioxidant and anti-inflammatory properties of C-phycocyanin from blue-green algae. Inflamm Res. 1998;47:36–41.

Balachandran P, et al. Toll-like receptor 2-dependent activation of monocytes by Spirulina polysaccharide and its immune enhancing action in mice. Int Immunopharmacol. 2006.

Ku CS, et al. Edible blue-green algae reduce the production of pro-inflammatory cytokines by inhibiting NF-κB pathway in macrophages and splenocytes. Biochim Biophys Acta. 2013.

Nishanth RP, et al. C-Phycocyanin inhibits MDR1 through reactive oxygen species and cyclooxygenase-2 mediated pathways in human hepatocellular carcinoma cell line. Eur J Pharmacol. 2010.

Reddy CM, Bhat VB, Kiranmai G, Reddy MN, Reddanna P, Madyastha KM. Selective inhibition of cyclooxygenase-2 by C-phocyanin, a biliprotein from Spirulina platensis. Biochem Ciophys Res Commun. 2000;277(3):599-603.

Mao TK, Van De Water J, Gershwin ME. Effect of spirulina on the secretion of cytokines from peripheral blood mononuclear cells. J Medicinal Food. 2000;3(3):135-139.

T. K. Mao, J. van de Water, and M. E. Gershwin, Effects of a Spirulina-based dietary supplement on cytokine production from allergic rhinitis patients. Journal of Medicinal Food, vol. 8, no. 1, pp. 27–30, 2005.

H.-N. Yang, E.-H. Lee, and H.-M. Kim, Spirulina platensis inhibits anaphaylactic reaction. Life Sciences, vol. 61, no. 13, pp. 1237–1244, 1997.

H.-M. Kim, E.-H. Lee, H.-H. Cho, and Y.-H. Moon.  Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions in rats by Spirulina. Biochemical Pharmacology, vol. 55, no. 7, pp. 1071–1076, 1998.

Cingi, C.; Conk-Dalay, M.; Cakli, H.; Bal, C. (2008).  The effects of Spirulina on allergic rhinitis. European Archives of Oto-Rhino-Larynology 265 (10): 1219–1223

K. Ishii, T. Katoch, Y. Okuwaki, and O. Hayashi. Influence of dietary Spirulina platensis on IgA level in human saliva, Journal of Kagawa Nutrition University, vol. 30, pp. 27–33, 1999.

T. Hirahashi, M. Matsumoto, K. Hazeki, Y. Saeki, M. Ui, and T. Seya, Activation of the human innate immune system by Spirulina: augmentation of interferon production and NK cytotoxicity by oral administration of hot water extract of Spirulina platensis. International Immunopharmacology, vol. 2, no. 4, pp. 423–434, 2002.

K. Hayashi, T. Hayashi, M. Maedaa, and I. Kojima. Calcium spirulan, an inhibitor of envelope virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis.  Journal of Natural Products, vol. 59, pp. 83–7, 1996.

S. Ayehunie, A. Belay, T. W. Baba, and R. M. Ruprecht. Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis).  Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes and Human Retrovirology, vol. 18, no. 1, pp. 7–12, 1998.

Li B, Zhang X, Gao M, Chu X. Effects of CD59 on antitumoral activities of phycocyanin from Spirulina platensis. Biomed Pharmacother. 2005 Dec;59(10):551-60. Epub 2005 Oct 25.

Li B, Gao MH, Zhang XC, Chu XM. Molecular immune mechanism of C-phycocyanin from Spirulina platensis induces apoptosis in HeLa cells in vitro. Biotechnol Appl Biochem. 2006 Mar;43(Pt 3):155-64.

Roy KR, Arunasree KM, Reddy NP, Dheeraj B, Reddy GV, Reddanna P. Alteration of mitochondrial membrane potential by Spirulina platensis C-phycocyanin induces apoptosis in the doxorubicinresistant human hepatocellular-carcinoma cell line HepG2. Biotechnol Appl Biochem. 2007 Jul;47(Pt 3):159-67.

Ruan, J.S., Long, C.S. & Guo, B.J. Spirulina prevented damage induced by radiation. 1988. J. Genetics, 10: 27–30.

Mishima T, Murata J, Toyoshima M, Fujii H, Nakajima M, Hayashi T, Kato T, Saiki I. Inhibition of tumor invasion and metastasis by calcium spirulan (Ca-SP), a novel sulfated polysaccharide derived from a blue-green alga, Spirulina platensis. Research Institute for Wakan-Yaku, Toyama Medical and Pharmaceutical University, Japan. Clin Exp Metastasis. 1998 Aug;16(6):541-50

Chamorro-Cevallos G, Garduno-Siciliano L, Barron BL, Madrigal-Bujaidar E, Cruz-Vega DE, Pages N. Chemoprotective effect of Spirulina (Arthrospira) against cyclophosphamide-induced mutagenicity in mice. Food Chem Toxicol. 2008;46(2):567-74.

Kamalpreet K, Rajbir S, Kiran G. Effect of supplementation of Spirulina on blood glucose and lipid profile of the non-insulin dependent diabetic male subjects. J Dairying, Foods and Home Sci. 2008;27:3–4.

Muthuraman P, Senthilkumar R, Srikumar K. Alterations in beta-islets of Langerhans in alloxan-induced diabetic rats by Spirulina platensis. J Enzyme Inhib Med Chem. 2009.  

Parikh P, Mani U, Iyer U. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus. J Med Food. 2001.

U. V. Mani, S. Desai, and U. Iyer. Studies on the long-term effect of Spirulina supplementation on serum lipid profile and glycated proteins in NIDDM patients.  Journal of Nutraceuticals, Functional and Medical Foods, vol. 2, no. 3, pp. 25–32, 2000.

N. Nakaya, Y. Homa, and Y. Goto. Cholesterol lowering effect of Spirulina. Atherosclerosis, vol. 37, pp. 1329–1337, 1988. 

A. Ramamoorthy and S. Premakumari. Effect of supplementation of Spirulina on hypercholesterolemic patients. Journal of Food Science and Technology, vol. 33, no. 2, pp. 124–128, 1996.

Nagaoka S, et al. A novel protein C-phycocyanin plays a crucial role in the hypocholesterolemic action of Spirulina platensis concentrate in rats. l. J Nutr. 2005.

Samuels R, Mani UV, Iyer UM, Nayak US. Hypocholesterolemic effect of Spirulina in patients with hyperlipidemic nephrotic syndrome. J Med Food. 2002;5:91–96.

Kaji T, et al. Sodium spirulan as a potent inhibitor of arterial smooth muscle cell proliferation in vitro. Life Sci. 2004.

Hsiao G, et al. C-phycocyanin, a very potent and novel platelet aggregation inhibitor from Spirulina platensis. J Agric Food Chem. 2005.

Khan M, et al. C-phycocyanin ameliorates doxorubicin-induced oxidative stress and apoptosis in adult rat cardiomyocytes. J Cardiovasc Pharmacol. 2006.

Thaakur S, Sravanthi R. Neuroprotective effect of Spirulina in cerebral ischemia-reperfusion injury in rats. J Neural Transm. 2010.

Hwang JH, et al. Spirulina prevents memory dysfunction, reduces oxidative stress damage and augments antioxidant activity in senescence-accelerated mice. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2011.

Chen JC, et al. Spirulina and C-phycocyanin reduce cytotoxicity and inflammation-related genes expression of microglial cells. Nutr Neurosci. 2012.

Strona głównaO TiensWspółpracaSuplementy dietyUrządzenia wellnessHigiena osobista i pościelArtykuły o zdrowiuSponsorowani sportowcyCennikKontaktInformacje o plikach cookies