Tiens
Vision

TIENS Vision

 

W dzisiejszych czasach nasze oczy są narażone na działanie wielu szkodliwych czynników. Blisko 90% osób, pracujących z komputerem więcej niż trzy godziny dziennie, ma problemy ze wzrokiem. Do najczęstszych symptomów tzw. Computer Vision Syndrom (CVS) należą: ból oczu, suchość, pieczenie oraz niewyraźne lub podwójne widzenie - alarmują okuliści.

Oglądanie telewizji, wpatrywanie się w ekrany telefonów komórkowych, dym papierosowy, zanieczyszczone powietrze, klimatyzacja są również bardzo szkodliwe dla oczu. Z kolei osoby przebywające długo na zewnątrz są narażone na promieniowanie UV, które wywołuje zapalenie spojówek i rogówki, objawiające się łzawieniem, światłowstrętem oraz bólami oka. Z wiekiem pojawiają się symptomy starzenia się oczu: utrata zdolności do akomodacji, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej.

Zaćma to rozwojowe lub zwyrodnieniowe zmętnienie soczewki oka, które prowadzi do stopniowej i bezbolesnej utraty wzroku. Proces utleniania jest czynnikiem sprawczym w zaćmie, powodującym powstawanie nierozpuszczalnych utlenionych białek w soczewce.

Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem jest główną przyczyną utraty wzroku wśród osób w starszym wieku. Jego cechą charakterystyczną jest zanik plamki żółtej. Plamka żółta siatkówki to niewielki obszar o szerokości zaledwie 2 milimetrów znajdujący się z tyłu oka, w środkowej części siatkówki. Centralna część plamki zwana jest dołkiem środkowym siatkówki i zawiera najwięcej pręcików i czopków. Umożliwia widzenie centralne i jest odpowiedzialna za ostrość widzenia.

Nasz organizm posiada zdolność regeneracji uszkodzonych komórek, jednakże to nie dotyczy naszych oczu. Powinniśmy więc dbać o wzrok codziennie, żeby nie dopuścić do poważnych problemów. Wiele procesów można opóźnić, dostarczając organizmowi odpowiednich składników.

TIENS Vision to suplement diety o bardzo bogatym składzie. Zawiera wyciągi z roślin (jagody goji, aksamitki wzniesionej oraz borówki czernicy), karotenoidy (beta-karoten, zeaksantyna), witaminy (B2, E) i minerały (cynk, miedź, selen). Połączenie wielu składników jest bardzo efektywne i działa kompleksowo na wzrok.


Jagody goji 
(Lycium barbarum) są tradycyjnie uprawiane i spożywane w Chinach. Według tradycyjnej medycyny chińskiej jagody goji odżywiają i tonizują wątrobę oraz nerki. Zgodnie z zasadami medycyny chińskiej, stan wątroby ma wpływ na zdrowie oczu, dlatego wyciąg z jagód goji poprawia kondycję wzroku.

Pod względem wartości odżywczych zaliczają się do najbardziej wartościowych owoców naszej planety. Zawierają 18 rodzajów aminokwasów, 6 witamin (C, z grupy B), ponad 30 składników mineralnych (żelazo, wapń, potas, cynk, selen i inne), 5 karotenoidów (beta-karoten, zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę), 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i alfa-linolowy oraz inne), flawonoidy, fenole, polisacharydy - proteoglikany oraz wiele innych. Do 77% wszystkich karotenoidów zawartych w jagodach goji- to zeaksantyna, co czyni je najbogatszym naturalnym źródłem tej substancji. Ze względu na substancje, które zawierają są wyjątkowo mocnym antyutleniaczem i hamują procesy starzenia się. Chronią oczy przed następstwami niekorzystnych zmian związanych z wiekiem, poprawiają ostrość widzenia, zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej.

Aksamitka wzniesiona (Tagetes erecta L.) to jeden z najliczniej spotykanych kwiatów w Nepalu, uważany tam za roślinę świętą. Stosowana od dawna w medycynie chińskiej i tybetańskiej jako środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny. Aksamitka jest rośliną leczniczą i przyprawową, ale także ozdobną i kosmetyczną.

Roślina podobnie jak wiele innych aksamitek zawiera α-Tertienyl, który działa przeciw grzybom i pasożytom. Płatki jej kwiatów stanowią jedno z najbogatszych i najcenniejszych źródeł karotenoidów – barwników o działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. Wyciąg z kwiatów aksamitki zawiera około 27% karotenoidów, z czego 88% stanowi luteina oraz jej estry, a 5% zeaksantyna. Jest to więc najbogatsze źródło luteiny. Wyciąg z aksamitki skutecznie uzupełnia niedobory luteiny w tkance ocznej, wpływa na poprawę ostrości widzenia, chroni oczy przed następstwami niekorzystnych zmian związanych z wiekiem.

 

Borówka czernica (Vaccinium myrtillus L.) była od wieków stosowna jako naturalne remedium chroniące oczy. Brytyjscy piloci z Royal Air Force (RAF) podczas wojny jadali przed nocnymi lotami bojowymi dżem z czarnych jagód, aby lepiej widzieć w ciemności.

Owoce borówki zawierają garbniki, pektyny, antocyjany, karotenoidy, witaminy C i B1, kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy). Na szczególną uwagę zasługują antocyjany. Są to substancje z grupy flawonoidów,  stanowiące czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki owoców i warzyw. Najcenniejsze źródło antocyjanów - to borówka czernica, która zawiera aż 15 rodzajów tych związków chemicznych. Antocyjany borówki czernicy mają obecnie największe znaczenie w leczeniu i prewencji zaburzeń wzroku.

Liczne badania wykazały, że antocyjany wykazują działanie wielokierunkowe zarówno w organizmie zwierząt jak i ludzi. Są to silne antyutleniacze. Zwalczają one wolne rodniki i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Powstawanie zaćmy (katarakty) i degeneracja plamki żółtej są głównymi przyczynami pogarszania się ostrości widzenia i ślepoty u osób starszych. W patogenezie tych zmian istotną rolę odgrywają uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki. Liczne badania wykazują sensowność stosowania preparatów z owoców borówki zarówno w profilaktyce jak i pomocniczo w leczeniu schorzeń oczu. W badaniach na szczurach, narażonych na działanie wolnych rodników, po 3 miesiącach stwierdzono u 70% zwierząt kataraktę i zmiany degeneracyjne w plamce żółtej. Podawanie zwierzętom wyciągu z owoców borówki czernicy zapobiegało całkowicie występowaniu zmian w rogówce i plamce żółtej. Badano również czy ekstrakt z borówki ma wpływ na utrzymanie fizjologicznej homeostazy i odnowę komórek nabłonkowych rogówki. Wyniki przemawiają na korzyść ekstraktów z borówki, ze względu na obserwowany zarówno wzrost żywotności jak i liczby komórek nabłonkowych oraz glikozaminoglikanów. Co ważne nie wykazano cytotoksyczności powyższych ekstraktów w szerokim zakresie stężeń. Następne badanie pokazało wpływ ochronny antocyjanów na siatkówkę. Badanie przeprowadzono na myszach oraz in vitro. Wyniki wskazują na działanie neuroochronne antocyjanów zawartych w borówce i to zarówno w warunkach in vitro jak i in vivo.

Zawarte w owocach antocyjany korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, zmniejszając ich kruchość i przepuszczalność, co szczególnie dotyczy naczyń w obrębie gałek ocznych. Poprawiają  mikrokrążenie, zmniejszają krzepliwość krwi, obniżają ciśnienie śródoczne. Przyspieszają także regenerację rodopsyny - światłoczułego barwnika zwanego też purpurą wzrokową, poprawiając ostrość widzenia po zmierzchu.

Borówka działa też przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, przez co jest skuteczna przy zapaleniu spojówek. Zostało to potwierdzone badaniami. Jedno z nich przeprowadzone było na myszach, wywołując u nich stan zapalny, który następnie leczono podając różne stężenia ekstraktu z borówki. Wykazano pozytywny wpływ powyższych ekstraktów i zaobserwowano zależność działania od stężenia danego ekstraktu.

Preparaty z wyciągiem z borówki czernicy wykorzystuje się w leczeniu i profilaktyce krótkowzroczności, zaćmy, jaskry, retinopatii i degeneracji plamki żółtej. Uznaje je za szczególnie wskazane dla diabetyków jako zapobiegające powikłaniom cukrzycy.

 

Luteina i zeaksantyna to substancje karotenoidowe o żółtym zabarwieniu i silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Karotenoidy to naturalne, rozpuszczalne w tłuszczach, barwniki roślinne, których obecność w organizmie człowieka jest całkowicie uzależniona od ich spożycia. Nasze oczy mają zapas luteiny i zeaksantyny, ale ulega on zmniejszeniu wraz z wiekiem. Ponieważ organizm nasz nie posiada zdolności ich odtwarzania, muszą one być uzupełniane w diecie lub poprzez suplementację. Luteina i zeaksantyna odpowiadają za pomarańczowo-żółtą barwę wielu roślin – owoców, warzyw i kwiatów. Wśród roślin, najbogatszym źródłem luteiny jest aksamitka wzniesiona, a zeaksantyny – jagody goji.

W organizmie człowieka luteina i zeaksantyna najaktywniej gromadzą się w soczewce oka i centralnej części siatkówki – plamce żółtej. Są to jedyne karotenoidy występujące zarówno w plamce, jak i soczewce. W obu tkankach pełnią one dwie ważne funkcje: neutralizują wolne rodniki i stanowią żółty filtr pochłaniający szkodliwe dla oka promieniowanie ultrafioletowe (UV). Działają jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”, chroniąc w ten sposób wrażliwą centralną część siatkówki, czyli plamkę żółtą. 

Badania pokazują, że luteina i zeaksantyna zmniejszają intensywność promieniowania UV, docierającego do siatkówki aż o 90%, znacznie ograniczając uszkodzenia oksydacyjne. W wielu badaniach obserwowano zależność pomiędzy stężeniem luteiny i zeaksantyny w plamce żółtej a zwyrodnieniem plamki. W  opublikowanych badaniach wykazano również, że pacjenci ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki przyjmujący 40 mg luteiny dziennie przez 9 tygodni znacznie poprawili ostrość widzenia.

Bardzo ważną rolę luteina odgrywa w profilaktyce i leczeniu zaćmy. W podwójnie ślepej randomizowanej próbie klinicznej, prowadzonej z grupą pacjentów o klinicznie zdiagnozowanej zaćmie, podawano 15 mg luteiny 3 razy w tygodniu przez 2 lata. U pacjentów, którzy dostawali luteinę zaobserwowano statystycznie istotną poprawę ostrości widzenia, wrażliwości na oślepienie oraz wyższe stężenie luteiny w surowicy krwi niż u pacjentów w grupie placebo.

Oprócz kluczowego znaczenia dla zdrowia oczu luteina i zeaksantyna są ważnymi składnikami odżywczymi, które zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, udarom i nowotworom. Mogą także chronić przed chorobami skóry związanymi z nadmiernym wpływem promieniowania ultrafioletowego.

W badaniach przeprowadzonych w 2013 roku wykazano, że stan plamki żółtej i zawartość pigmentu w niej u  noworodków zależy od zawartości karotenoidów w surowicy krwi matki. Z tego wynika, że suplementacja luteiną i zeaksantyną kobiety w ciąży jest bardzo ważna dla wzroku jej dziecka.

Beta-karoten (prowitamina witaminy A)  jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które uszkadzają tkanki oka. Ma on również ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu fotoreceptorów (pręcików i czopków) siatkówki oka, które odpowiadają za ostrość widzenia o każdej porze dnia. Obniżenie poziomu beta-karotenu w organizmie przyczynia się do tzw. kurzej ślepoty (ślepoty zmierzchowej często spotykanej m. in. u kierowców), a stały niedobór powoduje suchość, powstawanie owrzodzeń oraz blizn rogówki, a nawet rozlaną martwicę rogówki. Przy braku leczenia prowadzi to do utraty widzenia centralnego. Zanim jednak dojdzie do rozwoju zwyrodnienia siatkówki, choroba jest w pełni odwracalna poprzez włączenie wysokiej podaży witaminy A, najlepiej w postaci beta-karotenu, gdyż organizm przetwarza na witaminę A tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Syntetyczną witaminę A łatwo można przedawkować, ponieważ jest ona gromadzona w tkance tłuszczowej. Przedawkowanie witaminy A jest nie bezpieczne dla zdrowia. Nie należy podawać wysokich dawek witaminy A, zwłaszcza kobietom planującym zajście w ciążę ze względu na jej teratogenne działanie (powoduje wady rozwoju płodu).

Beta-karoten zapewnia więc prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Poza tym, wzmacnia system immunologiczny, redukuje ujemne skutki radioterapii i chemioterapii, chroni śluzówki przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami. Odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu.

Witamina E wspomaga przyswajanie beta-karotenu przez ściany jelita cienkiego oraz poprawia szczelność błon komórkowych, poprzez ochronę przed utlenieniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Przeciwdziała miażdżycy oraz chorobom serca.

Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na stan siatkówki i soczewki. Uczestniczy w przemianach witaminy A, która bezpośrednio decyduje o naszym widzeniu. B2 umożliwia widzenie o zmroku oraz widzenie barw. Jej niedobory we krwi stwierdza się u osób mających kurzą ślepotę. Ryboflawina poprawia też ostrość widzenia. Chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Niedobory tej witaminy objawiają się łzawieniem i pieczeniem oczu, czemu towarzyszy światłowstręt. W efekcie takiego niedoboru dochodzi do niekorzystnych zmian: unaczynienia rogówki (okołorogówkowe wrastanie naczyń), zapalenia rogówki i spojówek. Jest prawdopodobne, że braki ryboflawiny przyczyniają się też do zaćmy. Wykazano, że osoby z kataraktą mają zbyt mało ryboflawiny.

Cynk, selen, miedź - to mikroelementy niezbędne dla dobrego wzroku. Cynk bierze udział w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której rozróżniamy odcienie szarości i widzimy po zmierzchu. Zapobiega on krótkowzroczności i wadom wzroku związanym z wiekiem. Selen i miedź zwalczają wolne rodniki. Selen odgrywa ważną rolę w profilaktyce zaćmy. Miedź dodatkowo wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych oka poprzez wzmocnienie wiązań kolagenowych.

TIENS Vision zalecany jest nie tylko osobom, które cierpią na dolegliwości związane z narządem wzroku. Powinni jego stosować również ludzie narażeni na uszkodzenia wzroku - ci którzy długo pracują przy komputerze, czytają lub oglądają telewizję. Zalecany jest także każdemu, kto chce chronić oczy przed negatywnymi zmianami związanymi z wiekiem, pozbyć się efektu zmęczonych, zaczerwienionych oczu lub zespołu suchego oka.



SKŁADNIKI AKTYWNE:

W 1 tabletce (zalecana porcja dzienna): 

Wyciąg z jagód goji - 100 mg,
Wyciąg z borówki czernicy - 50 mg,
Wyciąg z aksamitki wzniesionej - 10 mg,
Zeaksantyna 5% - 18 mg,
Beta-karoten 20% - 10 mg,

Witamina E - 12 mg (100% ZDS*),
Witamina B2 - 1,4 mg (100% ZDS*),
Cynk - 10 mg (100% ZDS*),

Selen - 0,055 mg (100% ZDS*),

Miedź - 1 mg (100% ZDS*).

*ZDS – zalecane dzienne spożycie

DZIAŁANIE:

•    chroni oczy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, promieniowania UV, ekranów komputerowych, telewizji, telefonów komórkowych,

•    poprawia ostrość widzenia przy różnym świetle,
•    działa kojąco na zmęczone, zaczerwienione oczy,

•    łagodzi dolegliwości „suchego oka” i zapalenia spojówek,

•    opóźnia zmiany związane ze starzeniem się oczu,
•    zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, zaćmy oraz zwyrodnienia barwnikowego siatkówki.

 

STOSOWANIE:

 

•    zaburzenia widzenia, wady wzroku,
•    zaćma,

•    zwyrodnienie plamki żółtej,

•    zwyrodnienie barwnikowe siatkówki,

•    jaskra,

•    zapalenie spojówek,

•    zespół "suchego oka",

•    przewlekłe choroby, następstwem których są zmiany w oczach (cukrzyca, kolagenozy i t.d.),

•    dla osób intensywnie pracujących z komputerem,

•    dla profilaktyki związanych z wiekiem zmian w oczach.

 

PRZECIWSKAZANIA:

Nie stwierdzono.

DAWKOWANIE:

1 tabletka 1 raz dziennie po posiłku popijając odpowiednią ilością wody.

Ilość w opakowaniu: 30 tabletek.


Informacje zamieszczone na tej stronie internetowej służą jedynie do celów informacyjnych.

W przypadku konkretnych schorzeń skonsultuj się z lekarzem.

 

Piśmiennictwo:

 

Peng Y, Ma C, Li Y, Leung KS, Jiang ZH, Zhao Z (December 2005). Quantification of zeaxanthin dipalmitate and total carotenoids in Lycium fruits (Fructus Lycii). Plant Foods Hum Nutr 60 (4): 161–4.

Cheng CY, et.al., Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum in a food-based human supplementation trial. British Journal of Nutrition 2005; 93(1): 123–130

Chang RC and So KF, Use of Anti-aging Herbal Medicine, Lycium barbarum, Against Aging-associated Diseases. Cellular and Molecular Neurobiology 2007

Light Hadden W., Watkins R.H., Lewy L.W., Regalando E., Rivadeneira D.M., van Breemen R.B., Schwartz S.J. Carotenoid composition of marigold (Tagetes erecta) flower extract used as nutritional supplement. Journal of Agricultural and Foot Chemistry, tom 47, nr 10, str. 4189-4194, 1999.

Perez Gutiérrez R.M., Hernandez Luna H., Hernandez Garrido S. Antioxidant activity of Tagetes erecta essential oil. Journal of Chilean Chemical Society, tom 51, nr 2, str. 883-889, 2006.

W Leigh Hadden et al. Carotenoid Composition of Marigold (Tagetes erecta) Flower Extract Used as Nutritional Supplement  J. Agric. Food Chem., 1999, 47 (10), pp 4189–4194

Daniele Del Rio, Gina Borges and Alan Crozier. Berry flavonoids and phenolics: bioavailability and evidence of protective effects. British Journal of Nutrition (2010), 104, S67–S90.

Matsunaga N, Imai S, Inokuchi Y, Shimazawa M, Yokota S, Araki Y, Hara H, Bilberry and its main constituents have neuroprotective effects against retinal neuronal damage in vitro and in vivo. Mol Nutr Food Res. 2009 Jul;53(7)

Liu Y, Song X, Han Y, Zhou F, Zhang D, Ji B, Hu J, Lv Y, Cai S, Wei Y, Gao F, Jia X., Identification of anthocyanin components of wild Chinese blueberries and amelioration of light-induced retinal damage in pigmented rabbit using whole berries. Journal of Agricultural and Food Chem. 2011 Jan 12;59(1),

Cluzel, C., Bastide, P., Wegman, R., and Tronche, P. Enzymatic activities of retina and anthocyanoside extracts of Vaccinium myrtillus (lactate dehydrogenase, alpha-hydroxybutyrate dehydrogenase, 6-phosphogluconate dehydrogenase, glucose-6-phosphate dehydrogenase, alpha-glycerophosphate dehydrogenase, 5-nucleotidase, phosphoglucose isomerase). Biochem Pharmacol 1970;19(7):2295-2302.

Muth E., Laurent J., Jasper P. The effect of bilberry nutritional supplementation on night visual acuity and contrast sensitivity. Alternative Med. Rev. 2000, 5(2); 164-73.

Jang Y.P, Zhou J, Nakanishi K, Sparrow J.R. Anthocyanins protect against photooxidation and membrane permeabilization in retinal pigment epithelial cells. Photochem Photobiol. 2005;81:529–36.

Krinsky, N.I., et al., (2003). Biologic Mechanisms of the Protective Role of Lutein and Zeaxanthin in the Eye. Annu. Rev. Nutr. 23: 71-201.

Lee, E.H., D. Faulhaber, et al. (2004). Dietary lutein reduces ultraviolet radiation-induced inflammation and immunosuppression. J Invest Dermatol 122: 510-517.

Bhosale P., Bernstein P.S. (2005). Synergistic effects of zeaxanthin and its binding protein in the prevention of lipid membrane oxidation. Biochim Biophys Acta, 1740(2), 116-21.

Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group (2013). Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA 309 (19): 2005–15.


DM. Snodderly. Evidence for protection against age-related macular degeneration by carotenoids and antioxidant vitamins.. Am J Clin Nutr. 1995;62 (6 Suppl), s. 1448S-1461S.

Evans JR, Lawrenson JG. Antioxidant vitamin and mineral supplements for slowing the progression of age-related macular degeneration. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11:CD000254. doi: 10.1002/14651858.CD000254.pub3.



 

 

Strona głównaO TiensWspółpracaSuplementy dietyUrządzenia wellnessHigiena osobista i pościelArtykuły o zdrowiuSponsorowani sportowcyCennikKontaktInformacje o plikach cookies